Biografi

 

Riksspelman Eiwor Kjellberg – Biografi

Hon föddes i byn Säljesta i Järvsö och växte upp på en bondgård där sång och musik alltid var i centrum. Pappa Gustav var spelman och många musiker besökte ofta gården. Hon har låtar i tradition efter pappans vän Olars-Erik Fernmalm som i sin tur hade låtar efter spelmannen Johannes Glad. Erik gjorde egna låtar och inspirerade henne till att skriva musik tidigt. På farmor Kristina Dahls sida har hon låtar i tradition efter Olof Olsson Hovra och Pepårs-farn Jonas Dahl Färila samt Gunnar och Anders Dahl som var kusiner med pappa Gustav.

 

70-talet

På 70-talet kom Rolf Westerlund till Järvsö som musiklärare och han var mycket drivande på flera sätt, dels genom sitt sätt att inspirera elever till att fortsätta att spela och dels genom hans stora intresse i att forska om den gamla musiken. Han startade ett ungdomsspelmanslag och gav väldigt många ungdomar en första kick av folkmusiken. Hon blev mycket inspirerad av honom och han hjälpte henne igång när hon forskade i visor från Järvsötrakten på 70 talet. Materialet användes senare i studiecirkelform för bland annat kören Upptakten. Hon har fortsatt i Rolfs fotspår genom att se till att arkivmaterial blivit digitaliserat och att Rolfs forsknings togs tillvara vid hans död av kunniga händer.

2002

2002 blev en stor vändpunkt då kollegan Jonas Olsson och Eiwor startade upp projektet Hälsinge Låtverkstad. Studieförbundet Bilda blev huvudman och Eiwor blev musikkonsulent och projektledare för ett av kanske Sveriges mest banbrytande folkmusikprojekt. De såg också till att Hälsinglands spelmansförbunds arkivmaterial blev digitaliserat som en del av det projektet. Eiwor var projektledare och lärare i 11 år för Hälsinge Låtverkstad och den drivs fortfarande vidare av yngre förmågor i samarbete med Hälsinglands kulturskolor. Samtidigt drev hon internationella ungdomsprojekten SNAP och Folk Summer School tillsammans med andra musiker i England och Frankrike och Finland. Totalt har Eiwor fått forma och utbilda 450 elever i de projekten bl. a. Lena Jonsson och Samantha Ohlanders är några av de många elever som deltog och fick en folkmusikalisk grund i Hälsinge Låtverkstad.

2005

2005 etablerade sig Hälsinge Låtverkstad på kulturcentret Stenegård i Järvsö och Eiwor var med och startade upp Stallet som idag är en välbekant folkmusikscen i Hälsingland.

2012

2012 startade hon nästa stora projekt FolkUngar som hon arbetar med idag där Eiwor och tre andra musiker turnerar runt i Sverige med huvudsyftet att sprida spelglädje och inspirera barn till att börja spela instrument. FolkUngar har med sig fioler och små gitarrer och syftet är att alla barn ska få prova på att spela folkmusik, dansa och sjunga och FolkUngar har idag träffat över 50000 elever och de fortsätter att inspirera barn till att börja spela.

Vinnare av låt-SM

Eiwor är en aktiv föreningsmänniska och har arbetat i många föreningar genom åren hon har bl. a. suttit som ordförande och kassör i Hälsinglands Spelmansförbund i över 20 år. Under åren har hon varit ledare för Järvsö spelmanslag, Järvsö Unga spelmanslag och har alltid haft samarbeten men andra musiker och komponerat mycket musik bl. a. teatermusik. Hon har komponerat ett 100 tal låtar och fortsätter komponera när tid och inspiration finns. Hon har totalt gett ut tre nothäften och 2013 vann hon låt-Sm med låten Plomben. Hon har medverkat på 25 utgåvor genom åren med start redan vid 16 års ålder, hon har spelat in två skivor med eget material Stargame och Soulscreen med sitt eget band Eiwor Kjellberg Band båda skivorna finns på SpotifyI många år har hon haft ett samarbete med Otorgs Kaisa Abrahamsson från Bergsjö och har med några övriga musiker bandet Låta Myttje.